De duurzame voordelen van een nieuwbouwwoning

6 oktober '22

De gas- en energieprijzen stijgen hard in 2022. Iedereen merkt het in de portemonnee. Het kopen van een nieuwbouwwoning biedt daarom, zéker in deze tijd, veel voordelen. Want in vergelijking met bestaande bouw heeft een nieuwbouwwoning standaard lage energielasten – of is zelfs helemaal energieneutraal – dankzij onder meer goede isolatie, zonnepanelen en een warmtepomp. En wist je dat een nieuwbouwwoning tegenwoordig al geheel gasloos is? Wij lichten alle voordelen helder en overzichtelijk toe, zodat jij hierna niet meer overweegt je bestaande woning te verduurzamen maar kiest voor het comfort van nu, in een strak afgewerkte nieuwbouwwoning met lage energielasten!

image alt

Eigen woning verduurzamen

Het verduurzamen van je bestaande woning vraagt een grote investering én is tijdrovend. Dat komt vooral omdat je er als particulier vaak alleen voor staat. Nieuwbouwprojecten profiteren van schaalvoordelen bij de inkoop van duurzaamheidsinstallaties. Als particulier kom je overigens in aanmerking voor verschillende duurzaamheidssubsidies.

Voordeel 1: lage energierekening

Op het gebied van het verduurzamen van de eigen woning werd in 2020 in Nederland 91% van de uitgaven besteed aan verbeteringen van isolatie en verwarming (Bron: Duurzaamgebouwd.nl, Nederlanders besteden acht miljard aan verduurzaming woning). Met de hoge energieprijzen zijn we op zoek naar manieren om de kosten te drukken, terwijl het verduurzamen van een bestaande woning vaak veel geld en tijd kost. Een nieuwbouwwoning voldoet al aan alle duurzaamheidsmaatregelen en leidt tot een lagere energierekening dan die van een bestaande woning van dezelfde grootte. Ter indicatie: een gemiddeld huishouden met een gemiddeld verbruik, is in een nieuwbouwwoning (energielabel A+++) gemiddeld 120 euro per maand minder kwijt aan de energierekening dan in een gemiddelde bestaande woning (label C). Bij een energieneutrale woning dan loopt dat voordeel op naar 225 euro per maand (prijspeil juli 2022).

Voordeel 2: gasloos

De gasaansluiting vervalt voor heel Nederland in 2050. De komende jaren werken gemeentes hier stapsgewijs naartoe. Als jouw buurt aan de beurt is en je jouw bestaande woning gasloos wilt of zelfs moet maken, krijg je te maken met flinke kosten en mogelijk bouwoverlast. In tegenstelling tot bestaande bouw, kent nieuwbouw geen gasaansluiting. Je huis is volledig gasloos. In plaats van een aardgasaansluiting krijgen de woningen in de meeste gevallen een warmtepomp die warmte uit de lucht of de bodem haalt of worden ze voorzien van een aansluiting op een warmtenet.

Voordeel 3: vloerverwarming en -koeling

Radiatoren verwarmen de ruimte van ‘boven naar beneden’. Je hebt het ongetwijfeld wel eens gemerkt: de thermostaat geeft een aangename temperatuur aan, maar in de betreffende ruimte voelt het nog steeds koud aan. Dit komt omdat radiatoren van ‘boven naar beneden’ verwarmen. Warme lucht stijgt namelijk op en daalt geleidelijk naar de vloer, totdat de ruimte een aangename temperatuur bereikt. Bij dit proces gaat er onvermijdelijk warme lucht verloren, waardoor de gewenste temperatuur bijna nooit bereikt wordt. Dit probleem kan makkelijk opgelost worden door de thermostaat iets hoger te zetten dan de gewenste temperatuur, maar vanuit zowel milieutechnisch- als financieel oogpunt is dit geen duurzame oplossing.

Tegenwoordig heeft bijna elke nieuwbouwwoning vloerverwarming en vloerverkoeling. Vloerverwarming én -koeling zorgen voor extra wooncomfort. Enerzijds omdat een warme vloer in de winter en een koele vloer in de zomer nou eenmaal prettig is, anderzijds omdat vloerverwarming en -koeling zorgt voor een fijn en prettig binnenklimaat. Daarnaast zorgt dit ervoor dat de temperatuur in een woning efficiënter wordt gereguleerd. Bij vloerverwarming wordt de opwarming andersom geregeld; namelijk van ’beneden naar boven’. Omdat warme lucht automatisch opstijgt, wordt de ruimte efficiënt verwarmd. Doordat vloerverwarming over de gehele oppervlakte van de vloer wordt gelegd, wordt de warmte bovendien gelijkmatig over de vloer verdeeld. Én omdat er bij deze manier van verwarmen, de kamer gelijkmatig verwarmd wordt , is het – in tegenstelling tot klassieke radiatoren – ook mogelijk om de thermostaat iets lager te zetten dan de gewenste temperatuur. En dat scheelt weer energie! Daarnaast brengt deze manier van verwarmen ook gezondheidsvoordelen met zich mee. Vloerverwarming zorgt namelijk voor een betere luchtkwaliteit. Stofdeeltjes worden niet door de lucht geblazen, wat wel het geval is bij radiatoren. En, de naam zegt het al, de verwarming ligt onder de vloer. Het is dan ook niet zichtbaar en neemt geen ruimte in beslag. Je hebt geen radiatoren meer. Ideaal! Die verzamelen toch alleen maar stof.

Voordeel 4: balansventilatiesysteem

In veel nieuwbouwwoningen zit een balansventilatiesysteem, een installatie waarbij er evenveel vers gefilterde buitenlucht het huis in wordt geblazen, als dat er vervuilde lucht uit de woning wordt afgevoerd. De energie van de uitgaande lucht (warmte in de winter, koelte in de zomer) wordt overgedragen aan de binnenkomende lucht. Hiermee verlaagt balansventilatie de energierekening: de verwarming en eventueel koeling hoeven minder vaak aan. Dit is ook een enorm pluspunt voor de gezondheid. Voor mensen met astma kan er zelfs een speciaal filter in worden gestopt, waardoor de lucht nóg aangenamer kan worden. Het filter hoeft slechts 1 keer per jaar vervangen en 2 keer per jaar schoongemaakt te worden. Een kleine moeite voor iets wat een substantiële bijdrage levert aan je gezondheid.

Sommige nieuwbouwwoningen hebben ramen met een rooster bovenin, dat zorgt voor vrije aanvoer van lucht als je de ventilatieroosters altijd open hebt staan. Doordat de woning dus goed is geventileerd voorkom je ook allergieën, hoofdpijn en verkoudheid. Een goed binnenklimaat is niet alleen gezond, maar zorgt daarnaast ook voor een verhoging van comfort.

Voordeel 5: zonnepanelen

Door zonnepanelen op de woning te monteren, kan energie worden opgewekt om het huis van stroom te voorzien. Hiermee kan je flink besparen op de energierekening.

Voorbeeld
10 zonnepanelen leveren jaarlijks circa 3200 kWh op. Daar zou je met de energieprijs in augustus 2022 58 cent per kWh, 1856 euro voor moeten betalen bij een energiebedrijf (bron: Consumentenbond.nl, Energie vergelijken). Wanneer je niet meer dan 3200 kWh verbruikt, is je energierekening met deze 10 zonnepanelen dus nul euro.

Het aantal kWh dat zonnepanelen opleveren is variabel. Dit is onder andere afhankelijk van de kwaliteit en de leverancier. Een ander mooi voordeel van zonnepanelen is dat deze energie opwekken zonder C02-uitstoot. Zo zorgen 10 zonnepanelen voor een besparing van 1400 kilo CO2 per jaar (*) (bron: Milieucentraal.nl, De voordelen van zonnepanelen). Het is daarmee zowel aantrekkelijk voor je portemonnee als voor het klimaat.

(*) exclusief de productie van de zonnepanelen waar wel sprake is van CO2 uitstoot.

foto nieuwbouw 2

Voordeel 6: warmtepomp

In veel nieuwbouwwoningen zit een elektrische warmtepomp. Hij doet alles wat een cv-ketel ook doet: je huis verwarmen én warm water leveren, maar dan duurzamer. Een warmtepomp kan in veel gevallen ook koelen en haalt warmte uit duurzame bronnen, zoals warmte uit de buitenlucht, ventilatielucht of uit de bodem. Bij het proces om deze duurzame bronnen om te zetten in warmte is stroom nodig. Je CO2- uitstoot voor verwarming daalt met wel 45 tot 55%!

Bij aanwezigheid van de zonnepanelen op de woning kan de warmtepomp overdag (deels) draaien met zelf opgewekte energie. Hierdoor valt een groot deel van de vaste lasten weg!

Voordeel 7: klaar voor de toekomst

Misschien is dit wel het belangrijkste voordeel van een nieuwbouwwoning: je bent voorbereid op de toekomst. Alle duurzame installaties en de meest nieuwe technieken zijn al bij de koopsom van een nieuwbouwwoning inbegrepen of in lease-vorm aanwezig. Op het eerste gezicht kan een nieuwbouwwoning daarom hoger zijn geprijsd dan een bestaande woning, maar met een nieuwbouwwoning bespaar je je de kosten (en moeite!) van de hele duurzaamheidstransitie. Je komt hierdoor niet achteraf voor verrassingen te staan. Je kiest dus voor gezond, veilig en comfortabel wonen – en dat is op de lange termijn een heel slimme investering!

Iets vragen? Neem contact op
Meer weten over duurzaamheid in dit plan? Gravenweide